Κτήριο Μαρία Κάλλας
Πατησίων 61

Έχουν ήδη κατατεθεί στο Ν.Α.Τ. (όπου ανήκει το κτήριο) τρεις μελέτες. Η πρώτη της ανάπλασης-μετατροπής του κτηρίου σε Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas (αίθουσες διδασκαλίας, χώρος συναυλιών κτλ.) από το Γραφείο Μελετών Αλεξάνδρου Τομπάζη, η δεύτερη της αναπαλαίωσης του κτηρίου από την εταιρία Basil και η τρίτη της λειτουργίας της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas (κανονισμός κτλ.) από την εταιρία Planet.

Στόχος της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Maria Callas” είναι η εκπαίδευση ταλαντούχων νέων, προορισμένων να υπηρετήσουν την Λυρική Τέχνη ως ερμηνευτές σολίστ (performers), σκηνογράφοι-ενδυματολόγοι, διευθυντές ορχήστρας όπερας και σκηνοθέτες  Όπερας, προγυμναστές - συνοδοί ρεπερτορίου (corepetiteurs-accompagnateurs).
H αρτιότερη προετοιμασία τους θα τους δώσει δυνατότητες να διακριθούν και θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν μια θέση στο ελληνικό και διεθνές στερέωμα.
Η ίδρυση της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Maria Callas”  θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών της όπερας στην Ελλάδα.
Θα προγραμματίζονται σεμιναριακοί κύκλοι (Master Classes) από διεθνείς και εξέχουσες προσωπικότητες της Λυρικής Τέχνης στα γνωστικά πεδία της Ακαδημίας που απευθύνονται τόσο στους σπουδαστές της Ακαδημίας όσο και σε άλλους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Επίσης, θα διοργανώνονται Συμπόσια, Συνέδρια και Ημερίδες σε συναφή με την Λυρική Τέχνη θεματικά πεδία. Η Ακαδημία θα περιλαμβάνει Μουσική Βιβλιοθήκη, Έκθεση “Maria Callas”,  αίθουσα Συναυλιών.
Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης θα φέρει το όνομά της Maria Callas, ως φόρο τιμής στην ίδια και στην προσφορά της στο λυρικό τραγούδι. 

Επισημαίνεται ότι η ιδέα της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μaria Callas είναι πρωτοποριακή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει στον κόσμο το σύνολο των δεξιοτήτων της λυρικής τέχνης -που θα διδάσκεται σε αυτήν-, ούτε σε άλλες ακαδημίες ή σχολές (Βιέννης, Μονάχου, Julliard School κτλ.). 


callas
callas